Over de website

Retro-Lab.nl is een verzameling van korte artikelen over allerlei historische dingen die in meer of mindere mate direct of indirect invloed hebben gehad op het jongere leven van de auteurs van de website. Retro suggereert achterom kijken met een nostalgisch tintje. En dat is precies wat Retro-Lab.nl met de artikelen op de website wil bereiken. Hiernaast is Retro-Lab.nl ook een technisch hoogtepunt (of dieptepunt, zo u wilt): de hele website wordt met minimale technische middelen geserveerd en wordt geheel door vrijwilligers samengesteld. Dat betekent dat de hardware van de webserver in een broekzak past en er geen reclame nodig is om de kosten te dekken.

Omdat de artikelen met jaartal zijn geïndexeerd en onderling worden gelinkt, ontstaat er gaandeweg een spinnenweb van historische gebeurtenissen binnen, maar ook over de verschillende categorieën. Zo worden bij het tonen van een artikel ook soortgelijke artikelen getoond, gesorteerd op jaartal. En kunnen binnen een artikel andere artikelen worden aangeklikt. En altijd wordt een keur van toevallige artikelen met een kleine afbeelding op de pagina getoond, om inspiratie op te doen.

Nu de artikelen in aantal toenemen is nog een leuke functie beschikbaar gekomen: tijdlijnen. In het menu kunnen tijdlijnen van verschillende categoriën worden gekozen, waarbinnen alle artikelen op volgorde van jaartal worden getoond. Op die manier ontstaan historische overzichten. De tijdlijnen worden gegenereerd en nieuwe artikelen worden automatisch op de juiste plaats in de tijdlijn toegevoegd.

De website verzamelt geen informatie van haar bezoekers anders dan een geanonimiseerde bezoekersteller van Google. Er wordt niet om informatie van de bezoekers gevraagd en bezoekers hebben geen mogelijkheid om informatie van henzelf met de website te delen. De informatie is ‘read-only’ en dat maakt dat een http verbinding voldoende is.

Pagina's

Berichten per categorie