Newcrest Technology’s Sphinx Commander CXG 3018 (1989)

De CXG 3018 is een schaakbord met ingebouwde schaakcomputer. Hoewel de productie ervan in Hong Kong plaatsvond en Newcrest Technology vanuit Australië werd geleid, bevat de CXF-3018 Sphinx Commander software geschreven door de Nederlander Frans Morsch. Het bord is ongeveer 30×30 groot en is een paar centimeter dik. Ieder speelveld is voorzien van een led en een uitschuifbare lade bevat een bedieningspaneel en een eenvoudig display. De leds geven weer welk stuk naar welke positie moet worden verplaatst en ingebouwde magneetschakelaars detecteren de verplaatsing van de schaakstukken. Het resultaat is een fantastische spelbeleving waarbij Morsch’ 6502-gebaseerde software op verschillende niveau’s het spel speelt.

Hoewel schaakcomputers er te kust en te keur zijn, is de CXG Sphinx Commander een bijzonder product. Het bord is geheel in hout uitgevoerd, met esdoorn en walnoot witte en gekleurde vlakken, met een omlijsting en behuizing in mahonie. Het geheel is met een nauwkeurigheid gefabriceerd die vergelijkbaar is die van met muziekinstrumenten, hoewel een extra laatste laklaag niet had misstaan. De elektronica is subtiel weggeborgen en tijdens het spel is het niet nodig om de bedieningslade in het zicht te houden omdat de stukverplaatsing met leds in het bord wordt aangeduid. Door het bord op batterijen te laten werken is een mobiele toepassing mogelijk. De software markeert ongeldige zetten en gebruikt voor de aanwijziging uitsluitend de rode leds die in ieder speelveld zijn ingebouwd.

Technische specificaties

34 speelsterkteniveau’s

 • 8 standaardniveau’s, variërend van 3 seconden tot 10 minuten per zet;
 • 8 snelschaakniveau’s, variërend van 1 tot 60 minuten voor de hele partij;
 • 8 toernooiniveau’s met instelbare standaard toernooitijdcontroles;
 • 8 zoekdiepteniveau’s met een rekendiepte instelbaar van 1 tot en met 8 ply;
 • 1 matprobleemniveau dat problemen tot mat in 10 zetten oplost;
 • 1 analyseniveau.

Openingsbibliotheek

 • De openingsbibliotheek bestaat uit 1200 varianten met 8000 posities;
 • zelf uit te breiden met 1000 zetten.

Informatiemogelijkheden

 • Twee schaakklokken tonen naar wens de per zet verbruikte tijd, de totaal verbruikte tijd of de resterende tijd voor de partij;
 • zettenteller;
 • stellingswaardering;
 • rekendiepte;
 • verwachte variant (6 ply);
 • de zet die op dat moment wordt onderzocht.

Externe links

Zie ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *