ProArm RS2200 / Sciento CS-113 (1989)

In 1989 was Sciento uit ’s Hertogenbosch een bekende naam op de technische Hogescholen en Universiteiten. In hun portfolio zat onder meer lesmateriaal op het gebied van digitale elektronica, computertechniek en robotica. Bijzonder van het lesmateriaal was dat het allemaal robuust was uitgevoerd en dat je er hele klassen vol technisch onderlegde jongelui hun gang mee kon laten gaan. Mooi was dat. En nu heb ik twee van die historische producten op de kop kunnen tikken: een ‘Robotic Training Arm CS-113’ en een ‘Teach Pendant CS-113’. Die laatste is voor mij, in een andere vorm welliswaar, heel bekend. Ik heb letterlijk honderden uren doorgebracht met het handmatig compileren van Zilog Z80 machinecode op diverse computers (met Rodnay Zaks op tafel) en de Micro Professor was daar eentje van. Sciento, die in Nederland ook al importeur was van de MPF-1, heeft daar een stevige metalen doos omheen gefabriceerd en er een eigen EPROM met de robotarm besturingssoftware in geplaatst. De CS-113 was een stevig uitgevoerde robotarm die voor onderwijsdoeleinden kon worden gebruikt. De arm was uitgerust met verschillende technieken, waaronder kettingen, snaren, tandwielen, stappenmotoren, schakelaars en interfaces.

Externe links

Zie ook

2 reacties

  1. hallo ik probeer de besturing plaat te vervangen voor een adruino maar daar voor moet ik weten hoe de motors werken . Ik heb in de gebruiksaanwijzing gekeken maar daar kon ik niks in vinden.
    Ik hoopt dat u er iets van af wist?

    Gr Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *