Maandblad KIJK

Het maandblad KIJK bestaat technisch gezien al sinds 1968, eerst als weekblad en later, in 1975, als maandblad. Eerst uitgegeven door Uitgeverij De Spaarnestad en later door Sanoma. Maar zelf werd ik lid in 1980, als inwisseling voor het abonnement op de Donald Duck die toen voor het laatst de brievenbus ingleed. Kijk was in 1980 een bijzonder blad, en ik herinner me dat ik echt bezig was met het moment dat hij iedere maand weer door de brievenbus schoof. Het blad was niet oppervlakkig, deed niet of nauwelijks aan wat we tegenwoordig ‘clickbait’ zouden noemen (titels met grote aantrekkingskracht die verwijzen naar een artikel zonder enig inhoud) en deed moeite om onderwerpen uit het hele wetenschappelijke domein gelijkmatig in tot de verbeelding sprekende artikelen te gieten. De illustraties waren indrukwekkend, de onderwerpen spannend, visies werden gedeeld en hoewel het hielp om als lezer enige intellectuele bagage aan boord te hebben, was het geen randvoorwaarde om de meeste artikelen te kunnen lezen.

Vanaf de jaren ’80 werd ook aandacht besteed aan computers en het opkomende vakgebied programmeren. En zorgvuldig aansluitend op andere onderwerpen in het blad: rekenmodellen voor perspectieftekenen, een wedstrijd om een algoritme in zo weinig mogelijk tekens te schrijven, de eigen zelfbouw computer Bèta, ‘Willie’ de robotmuis.

Externe links

Zie ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *