Texas Instruments’ SN76477 (1978)

De SN76477 van Texas Instruments is een heel veelzijdige audiochip. Deze chip herbergt onder andere een (blokgolf)oscillator voor zeer lage frequenties (SLF), een spanninggestuurde oscillator (VCO), een ruisgenerator, een ruisfilter, een mixer en een eindtrapje (waarmee overigens niet rechtstreeks een luidspreker kan worden aangestuurd). Met behulp van enkele passieve componenten zoals weerstanden en condensatoren (maar vooral potmeters en schakelaars) kan rondom deze chip een schakeling worden gebouwd die verschillende geluiden kan produceren. Deze eigenschap maakt de SN76477 heel geschikt voor gebruik in synthesizers. Vrijwel alle onderdelen die de chip herbergt zijn naar eigen goeddunken in- of uit te schakelen c.q. in te stellen:

  1. De frequentie van het uitgangssignaal van zowel de VCO als de SLF kan met behulp van potmeters naar hartenlust worden gevarieerd;
  2. Met behulp van schakelaars kunnen de (drie) ingangen van de mixer worden ge(de)activeerd;
  3. Er kan (met behulp van een schakelaar) voor worden gekozen om het uitgangssignaal van de SLF te gebruiken om de VCO mee aan te sturen;
  4. De ruisgenerator kan naar believen worden in- of uitgeschakeld.

Zie ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *