Philips’ experimenteerdoos EE2040 (1974)

Philips bracht in 1974 een nieuwe serie elektronica-experimenteerdozen op de markt. Deze EE2000 serie die volgde op de populaire EE1000 serie was veel moderner wat design betrof: in het oog sprongen de blauwe plastic montage platen en (bij de grotere dozen) het schakelpaneel. De serie werd 2 jaar later uitgebreid met de EE2010 serie, die modernere IC techniek had. De serie kon heel eenvoudig gestart worden met de EE2040 (groen), de iets uitgebreidere EE2050 (rood), en voor de echte grote starters de EE2003 (licht blauw).

De EE2040 was de eenvoudigste begindoos van de EE2000 elektronica-experimenteerdoosserie van Philips. Alle schakelingetjes werden op 1 montageplaat gebouwd. Met de weinige componenten waren goede experimenten te doen en leuke schakelingen op te bouwen, waaronder een (regelbare) toongenerator, knipperlicht en vloeistofpijl-indicator. Diegene die met deze doos startten maakten al kennis met de PNP transistor, si-diode, instelpotmeter en druktoets. De jonge experimenteerders konden met deze doos vanaf 8 jaar kennis maken met de elektronica.

De EE2000 serie werd ondermeer verkocht in de souvenierswinkel van het Evoluon in Eindhoven.

Eén reactie

  1. Mijn 9 jaar oudere broer Alain (1957-2016), die in de 1970’s voor industrieel ingenieur studeerde in Hasselt raadde mijn ouders aan om me voor Sinterklaas (wellicht 1977) de EE 2040 startersdoos te kopen. Goed, ik ben dan wel zelf geen ingenieur geworden, maar het was een fantastische introductie tot het fascinerende onderwerp “elektriciteit”. Het instructieboekje was echt zalig, fantastisch helder, onderhoudend en geestig uitgelegd, hoed af voor de schrijvers ervan. Het heeft me heel veel uren speelplezier opgeleverd, en kennis over de bonte wereld van weerstandjes, condensatoren, diodes, van morsetekens en van eenvoudige maar leuke constructies. De doos bleef in perfecte staat bewaard, maar het instructieboekje kwam nooit terug, nadat het nota bene aan een leerkracht in het Middelbaar was uitgenodigd. Ik probeer nog altijd een exemplaar te bemachtigen… Alleszins…. Wat een prachtig idee van mijn broer om me op deze manier kennis te laten maken met de onzichtbare speeltuin van Tronic en zijn broertjes ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *