Intel 8052AH-BASIC (1986)

De Intel P8052AH-BASIC is een 40-pins 8-bit microcontrollerchip uit de Intel MCS-51 familie van microcontrollers. De Intel MCS-51 (meestal ‘8051’ genoemd) is een Harvard architectuur CISC microcontroller ontwikkeld voor gebruik in apparaten en voertuigen en was vooral populair in de jaren ’80 en ’90. Verschillende afstammelingen van deze serie zijn ook vandaag de dag nog in gebruik.

De 8052AH-BASIC was om verschillende redenen bijzonder: het bevatte een eenvoudige terminalserver met een ingebouwde editor, zodat programma’s met een seriële terminal of terminalemulatieprogramma beheerd konden worden. Ook de ingebouwde MCS-51 BASIC maakte deze microcontroller speciaal.

Elektuur kwam met het november 1987 nummer met het ontwerp van een microcontrollerboard gebaseerd op de 8052AH-BASIC.

De 8052 microcontroller werd gebruikt als DSP processor op de Creative SoundBlaster serie geluidskaarten voor PC’s.

Zie ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.