Multitech Micro-Professor (1981)

The Micro-Professor MPF-1 was het eerste computerproduct van Multitech, het tegenwoordige Acer. Het is misschien wel de langst verkopende computer ter wereld. De MPF-1 was speciaal ontworpen voor onderwijsdoeleinden, om de principes van het programmeren in machinecode onder de knie te krijgen. Het is een eenvoudig training systeem dat is opgezet rondom een Zilog Z80 microprocessor.

De MPF-1 was standaard uitgerust met een zogenaamd monitorprogramma in een ROM. Dit monitorprogramma maakte het mogelijk om geheugenplaatsen te manipuleren en zo programma’s in Z80 assembleertaal in te voeren (na deze handmatig te hebben gecompileerd). Het monitorprogramma maakte het ook mogelijk om een programma op te starten, of om het programma tijdelijk stil te zetten.

Een andere ROM, met een sjabloon dat over het toetsenbord heengelegd werd, verandere de MPF-1 in een BASIC computer door het mogelijk te maken om BASIC programma’s in te voeren. Met de cassette interface konden programma’s zelfs op een audio cassette worden opgeslagen.

Externe link

Zie ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *